Hidro-meteorológiai állomások adatai            

 
Csapadék adatok

Az állomás-fejlesztések szakmai célja a csapadék mennyiségének pontos területi megállapítása és a csapadékból történő lefolyás/beszivárgás számításához szükséges hidrometeorológiai elemek mérése. Az egyes elemek területi eloszlásának változékonysága, az ebből adódó interpolációs megbízhatóság elérése nagyon különböző.

Az egymástól független csapadékméréshez legalább 5 km-es távolság kell, az optimalizálás alapján pedig átlag 250 km2 az egy csapadékmérő állomás hatásterületének felső határa. A már üzemelő saját és OMSZ automata állomásokat bevonva a területi eloszlás vizsgálatokba térinformatikai alapon kerültek kijelölésre a feltételeknek megfelelő vízügyi állomások.

A projekt nélküli észleléssel nem lefedett területeket az 1. ábra, a projekt megvalósítása után méréssel NEM lefedett területeket az 2. ábra mutatja be.
1. ábra: Az észlelő hálózat bővítése nélkül csapadékméréssel le nem fedett terület

1. ábra: Az észlelő hálózat bővítése nélkül
2. ábra: Az észlelő hálózat bővítése után csapadékméréssel le nem fedett terület

2. ábra: Az észlelő hálózat bővítése után
Ebben a menüpontban lehet megtekinteni egy-egy állmás mért csapadék idősorát. Az adatbázis órás csapadékösszegeket tartalmaz, a lekérdezések, ebből az idősorból képeznek a beállításoknak megfelelő idősort és ezt oszlodiagramon ábrázoljuk. A kiválasztott terület befoglaló "téglalapján" belül eső állomások adatsorából képzünk idősort. Az adatokból először állomásonként képzünk összeget a csoportosításnak megfelelően (napi, dekád, havi), majd ebből képzünk a területre eső összeget, átlagot, minimumot, vagy maximumot. A kiválasztott területre eső állomások óránkénti mért adatsorából képzünk a beállításnak megfelelő egy eloszlástérképet. Meg kell jegyezni, hogy itt igazából az összegnek van a legnagyobb jelentősége. A kiválasztott időszakra képezünk sokéves átlagok alapján értéket, majd ebből kivonjuk a csapadék területi eloszlása menüpontban készített eloszlás értékeket.

A hosszúidejű adatok átlagainak adatai jelenleg feltöltés alatt vannak.